Heb jij ook een vraag die je wilt stellen? Laat 'm dan achter op onze Facebookpagina

Whiteboard:

 

 

Transcript

Hi. Leuk dat je kijkt naar dit laatste deel. Deel 3 in het antwoord op de vraag: “Ik ga een nieuwe website bouwen waar moet ik vanuit SEO aan denken”. In het eerste filmpje hebben we het gehad over de periode vooraf als je bedenkt dat je een nieuwe site wil gaan bouwen. In het tweede filmpje hebben we besproken het proces vanaf de tekentafel tot aan de bouw van de site of eigenlijk de bouw van een site ook nog in een testomgeving. En in dit derde filmpje gaan we verder vanaf het moment dat de site eigenlijk naar live kan en de periode na live gang. Ook hier komt er weer een hoop bij kijken waar je vanuit SEO rekening mee moet houden. Op dit punt kom je eigenlijk aan als je test site klaar is en gechecked door een SEO specialist. Die heeft gezegd, prima hij mag zo live. Dus dan moet het gaan gebeuren. Hét grote moment voor heel veel partijen en websites die live gaan. Eigenlijk is dit het meest cruciale moment en ook het moment waarop heel veel foutjes worden gemaakt. Op het moment dat je je nieuwe site live gaat zetten en je haalt je oude site offline, gaat er heel veel veranderen voor een zoekmachine. Je moet het zo zien dat al je oude URL’s die in de index zitten daar misschien wel een paar jaar in hebben gezeten. Die hebben waarde opgebouwd en zijn daar aan het rijpen geweest eigenlijk. En als die nu veranderd zijn, dus het kan zijn dat /wat-doen-wij nu wordt /wie-zijn-wij. Dat hele kleine stukje verandering van wat naar wie, houdt in dat er een hele andere URL komt. Nou is dit een van de minst belangrijke pagina’s maar als je het hier hebt over een pagina waarop heel veel organisch verkeer binnenkomt en je verandert zomaar de URL, dan gaat er wat mis. Die oude URL valt uit Google weg en de nieuwe URL zal die niet automatisch vervangen en daarom moet je gaan migreren. Dat wil eigenlijk zeggen dat je een soort van een verhuiskaartje meegeeft aan de oude URL dat iedereen die er op komt weet, hé ik moet naar de nieuwe door. En dan kun je ook opgebouwde autoriteit doorgeven. Doe je een migratie niet goed, dan zal je zien dat je oude site uit de index valt, daar komt dus geen organisch verkeer meer op binnen want de pagina’s bestaan niet meer en voordat je nieuwe site dat zelfde punt heeft bereikt, ben je misschien wel 6 maanden verder. Dus je hebt in 6 maanden een belachelijk groot gat aan organisch verkeer. Denk dus niet te licht over de migratie en pak dat netjes voorbereid aan.

Als je dat hebt gedaan is het ook belangrijk om te gaan monitoren hoe jouw nieuwe site wordt geïndexeerd door Google. Staat er misschien per ongeluk nog ergens een noindex in je metatag-robots, wat betekent dat een site of  pagina niet geïndexeerd mag worden. Staat per ongeluk nog de spiderban in de robots.txt aan? We zien het vaak gebeuren dat tijdens de bouw van de site de testomgeving met de robots.txt wordt uitgesloten dan gaat het soms ook niet goed. Dus de indexatie van je nieuwe site is heel belangrijk om te monitoren of alle URL’s netjes worden opgepakt en of de index weer netjes volloopt. Punten die een SEO specialist voor je doet in Search Console, de nieuwe naam van Google Webmaster Tools. Ook daarin kun je monitoren hoe die indexatie gaat. Of er verkeer op je nieuwe pagina’s binnen blijft komen. En dan kun je ook de eerste periode monitoren of je misschien zichtbaarheid verliest op je pagina’s. Analytics kan je daar ook bij helpen maar dus ook Google Search Console die daar heel veel informatie over geeft.

Je Traffic monitoren in Analytics: blijft je organisch verkeer redelijk op peil, het kan altijd zijn dat je na een migratie een tijdelijk een dipje ziet in het verkeer maar dat zou niet al te lang mogen duren. Door je traffic te monitoren kun je  vrij snel zien wat er mis gaat en of er iets misgaat.

Heel veel punten dus die gecheckt moeten worden bij de live gang, misschien meer dan je op het eerste gezicht voor ogen hebt. Hoe dan ook gooi niet zomaar je oude site weg en je nieuwe online. Vooral die migratie is cruciaal. Ook heel foutgevoelig, pak dat dus echt goed voorbereid aan.

En dan kom je eigenlijk op het moment dat je nieuwe site live staat. Je bent allemaal blij, want je hebt een doelstelling behaald en zoals ik in t eerste filmpje zei: “Dit is eigenlijk het punt waarop heel veel partijen zeggen: “Hé ik wil nu aan mijn vindbaarheid gaan werken wat kan ik nu beter doen?” Vandaar dat ik zei betrek een SEO-specialist al in het stadium voorafgaand aan de bouw. Op het moment dat je na de livegang nog een aantal dingen wilt gaan doen, wordt het of heel moeilijk of heel kostbaar. Op het moment dat je het traject netjes hebt gevolgd, dus dit is allemaal begeleid door een SEO partij, en je gaat je site live zetten dan is het daarna ook nog niet afgelopen want dit is eigenlijk alleen nog maar de voorbereiding. Nu  gaat het ook gebeuren, waar wil je op gevonden worden? Heb je voldoende content? Het kan zijn dat je pagina’s hebt gemaakt maar de content nog niet gevuld had of dat je er toch achter komt dat je nieuwe pagina’s wilt maken, of je diensten wilt uitbreiden. Dus dit is eigenlijk het ongoing traject van onderhoud. Misschien komt het moment dat je er nog een andere taal bij wilt gaan maken die je ook weer met elkaar moet gaan laten praten. Dus na livegang ben je ook nog niet klaar dan komt eigenlijk alles op gang wat erbij komt kijken. Vergeet natuurlijk ook niet het rapporteren van de SEO resultaten wat daar bij komt.

Ik hoop dat je hiermee een duidelijk beeld hebt gehad van wat er bij komt kijken bij zo’n nieuwe site. Zoals gezegd: denk vooraf goed na wat je wilt, wie je wilt bereiken en waarop je gevonden wilt worden. Haak de juiste partijen aan. En zorg dat die eigenlijk het hele proces goed samen gaan werken tot aan de livegang om te voorkomen dat het mis gaat. Dank je wel.

 

Heb jij ook een vraag die je wilt insturen laat ‘m dan achter op onze Facebookpagina.

 

Over Chantal Smink

Chantal SminkChantal werkt sinds 2012 bij Maxlead en is Sr. SEO Consultant. Zij adviseert  bedrijven over het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines. Vanaf de bouw van een nieuwe website tot het verbeteren van bestaande sites.

Binnen het vakgebied van SEO is Chantal specialist op het gebied van contentstrategie. Zij blogt regelmatig over SEO op de Maxlead site en de onafhankelijke sites Marketingfacts.nl en Frankwatching.nl.
Daarnaast spreekt zij op ook op congressen over SEO.

Meer over Chantal Smink >>