Heb jij ook een vraag die je wilt stellen? Laat 'm dan achter op onze Facebookpagina

Whiteboard:

 

 

Transcript

Hi, leuk dat je weer kijkt. We gaan het hebben over deel 2 van de vraag: “Ik ga een nieuwe website bouwen, waar moet ik vanuit SEO aan denken”.

In deel 1 hebben we het gehad over waar je van tevoren over na moet denken. In deel 2 gaan we t hebben over de periode van tekentafel tot aan de bouw van een website in een testomgeving.

Allereerst de tekentafel, dit is eigenlijk het punt waarop je de partijen, de webbouwer en de SEO specialist aanhaakt. Je gaat beginnen met het maken van grafische ontwerpen, designs hoe je website eruit komt te zien. Op dit punt is het al goed om over SEO na te gaan denken. En dan komt het eigenlijk neer op vragen: heb je voldoende ruimte voor tekst? Wil je video’s aan de pagina gaan toevoegen? Heb je voldoende ruimte voor afbeeldingen? Wil je een onderschrift bij je afbeeldingen? Maar denk ook aan het kruimelpad. We zien eigenlijk dat kruimelpaden steeds vaker uit het design worden weggelaten. Terwijl ze met SEO wel heel belangrijk zijn. Dat zijn een aantal van de dingen die al bij een grafisch ontwerpen naar voren komen maar ook bij je mobiele site gaat het hier natuurlijk om.

Hoe komt je mobile site er uit te zien? Welk informatie wil je daarop tonen? Het kan best zijn dat de gebruiker van jouw mobiele site heeft een andere behoefte dan de gebruiker van je desktopsite. En dan moet je er al over nadenken of je responsive wilt zijn of dat je zegt, ik ga op een apart domein bouwen. Eigenlijk allemaal vragen die bij het grafisch ontwerpen al naar voren komen.

Je site-structuur, denk daar ook van te voren over na en dat is echt iets waar een SEO specialist je goed bij kan helpen en dat mag je ook van een SEO specialist verwachten. Bij de site-structuur ga je eigenlijk uitwerken hoe je site hiërarchisch in elkaar komt te zitten. Hoe komen de niveaus en verhoudingen? Op welke term wil ik gevonden worden en hoe je dat in de juiste structuur verwerkt en daar hoort eigenlijk ook weer je URL bij. Door van te voren na te danken over de URL’s die je wilt gaan gebruiken, kun je zien of je site dus een logische en hiërarchische opbouw heeft. Op het moment dat je pas hier over URL’s gaat nadenken of als je content gaat toevoegen in de site, zal je zien dat het niet altijd logisch is. Dat is ook een van de stappen om op de tekentafel meteen mee te nemen.

Een ander punt is de onepagers, die worden steeds populairder. Een onepager is een website waarbij men naar beneden kunt scrollen, eigenlijk eindeloos, en daar staat alle informatie op. Als je op zoek bent naar een groter organisch succes, dus een betere vindbaarheid in Google, dan wordt dat met onepagers wel heel erg moeilijk. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar je maakt het jezelf denk ik onnodig moeilijk. Dus als het even kan zou ik zeggen, vermijd de onepagers en blijf toch met ouderwetse structuur werken waarbij elke pagina een eigen URL heeft.

Op het moment dat je deze onderwerpen behandeld hebt op de tekentafel heb je een goede voorbereiding voor het volgende punt en dat is eigenlijk nog de bouw. Dit is het punt waar de webbouwer de website gaat bouwen in een testomgeving. En ook dan is er nog genoeg te doen waar je vanuit SEO over na moet denken. Bijvoorbeeld de templates checken, je techniek, de testomgeving buiten de index houden. Nou bij techniek heb ik het eigenlijk wordt  de site in Javascript gebouwd. Hoewel de output altijd in HTML is, op het moment dat je site namelijk in javascript is, kan het heel erg lastig zijn voor Google om daar doorheen te komen ook voor de andere zoekmachines. Een SEO specialist kijkt dan met je mee of dat wel goed gaat.

Wat betreft je testomgeving, het is belangrijk om die buiten de index te houden. We zien vaak dat dat niet goed gebeurt, waardoor eigenlijk een zoekmachine de hele website al kan indexeren. Op moment dat straks je echte site live gaat gooien is hij dus duplicate aan je testwebsite. Dat soort zaken mag je ook van een SEO specialist verwachten en wat er dan bij komt kijken is dat hij constant checks doet op de volgende fases.

Als de webbouwer een nieuw stukje heeft opgeleverd, misschien in een scrumproces, dat een SEO specialist hiernaar kijkt. Gaat het goed, wat moet er anders, zijn er al foutjes ontdekt die we op moeten lossen. Ook tijdens de bouw zelf zijn er genoeg dingen waar je rekening mee moet houden. Tot zover dit filmpje. In het volgende filmpje gaan we in op de vraag wat gebeurt als je live wilt gaan met je nieuwe site en de periode na livegang. Dus tot de volgende keer.

Heb jij ook een vraag die je wilt insturen laat ‘m dan achter op onze Facebookpagina.

 

Over Chantal Smink

Chantal SminkChantal werkt sinds 2012 bij Maxlead en is Sr. SEO Consultant. Zij adviseert  bedrijven over het verbeteren van de vindbaarheid in zoekmachines. Vanaf de bouw van een nieuwe website tot het verbeteren van bestaande sites.

Binnen het vakgebied van SEO is Chantal specialist op het gebied van contentstrategie. Zij blogt regelmatig over SEO op de Maxlead site, haar eigen website seo4dummies.nl en de onafhankelijke sites Marketingfacts.nl en Frankwatching.nl.
Daarnaast spreekt zij op ook op congressen over SEO.

Meer over Chantal Smink >>